RdP – Aigua és Vida demanarà al Parlament Europeu que l’aigua estigui fora de les lleis de mercat

Posted on 18 d'Octubre de 2012 per

0


 

La plataforma Aigua és Vida impulsarà la recollida de firmes coordinada per la Federació de Sindicats Europeus de Serveis Públics, mitjançant la qual s’insta a la Comissió Europea a frenar per llei la consideració de l’aigua com un bé mercantil i que es reconegui efectivament el dret humà que és.

L’any 2010 l’assemblea general de les Nacions Unides va reconèixer per unanimitat el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament. Tanmateix, només a Europa, avui 2 milions de persones no tenen accés a l’aigua potable i a un sanejament adequat, i moltes més viuen en situació d’estrès hídric per la dificultat de fer front a les tarifes de l’aigua.

La consideració de l’aigua com un dret humà xoca frontalment amb la concepció mercantilista que té el recurs avui per part de nombroses institucions i administracions; les lleis del mercat prevalen per sobre de qualsevol consideració social. Sota aquesta lògica, les empreses privades assumeixen la gestió de l’aigua i operen sota criteris basats en la maximització del benefici, i no en la universalització de l’accés independentment de les condicions i capacitats econòmiques de cadascú. La liberalització dels serveis d’aigua està tenint forts impactes socials i mediambientals.

A Catalunya podem veure com la situació no és diferent. El procés de privatització que està vivint l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat reportarà beneficis multimilionaris a la companyia que n’obtingui la concessió durant els propers 50 anys, mentre la ciutadania ja estem patint importants augments de tarifa que aniran directament a la butxaca dels accionistes i no a millorar aquest servei públic. A més tenim una gestió de l’aigua domiciliar monopolitzada per una sola empresa, AGBAR, propietat de la francesa SUEZ i de La Caixa, que opera il·legalment a bona part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, està immersa en nombrosos escàndols i, com no, pugna per fer-se també amb Aigües Ter-Llobregat.

Per lluitar contra aquesta situació, des de la Federació de Sindicats Europeus de Serveis Públics s’ha impulsat una Iniciativa Ciutadana Europea -ICE-, campanya de recollida de firmes en la qual es reclama el compliment efectiu del Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament. Entre els seus objectius destaca l’exigència que els serveis d’aigua i sanejament no es regeixin per les normes del “mercat interior” i que s’excloguin els serveis d’aigua de l’àmbit de la liberalització.

La iniciativa, que està present a la majoria de països de la Unió Europea, necessita recollir un mínim d’un milió de firmes repartides en almenys 9 estats. A l’estat espanyol, on la iniciativa es coordina des de CCOO i UGT i compta amb el suport d’Aigua és Vida, es necessiten recollir un mínim de 50.000 firmes.

Posted in: General