Comunicat: “L’adjudicació d’Aigües Ter – Llobregat és inconstitucional”

Posted on 24 d'Octubre de 2012 per

1


Amb aquesta claredat s’han expressat els plens dels Ajuntaments de Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès en el cas que és privatitzés Aigües Ter – Llobregat (ATL), donat que es produiria un apropiació indeguda del patrimoni municipal, amb els greus impactes que això comportaria pel país, així com també, els sobre costos en indemnitzacions que hauríem de pagar tots els ciutadans i les ciutadanes atesa la greu irresponsabilitat del govern actual. Ja fa temps que aquests ajuntaments, amb el vot favorable de representants del propi partit de govern, i d’altres plens venen demanant la paralització total del procés engegat.

Des de Plataforma Aigua és vida considerem molt preocupant i greu veure com la Generalitat està accelerant l’externalització d’Aigües Ter Llobregat (ATL) sense tenir en compte els municipis d’arreu de Catalunya. Avui ja són 32 municipis, que representen els plens de 1.230.515 persones que han signat la Moció promoguda per la Plataforma Aiguaésvida en contra de la privatització d’ATL i en defensa del caràcter públic de la mateixa. Així com podem trobar desenes de municipis més que han signat mocions semblants (Granollers, Mollet del Vallès, Barberà del Vallès, Premià de Mar, Manlleu…) o s’han oposat a formalment a aquesta privatització a través d’al·legacions (per exemple, Sant Pere de Vilamajor).

Alertem doncs, a la Generalitat, que de produir-se l’adjudicació de l’empresa ATL s’incorreria en un procés totalment improcedent que vulneraria els drets i les competències dels municipis.

Aquí podeu trobar un resum de la legislació vigent que empara els municipis a ser part vinculant en aquest procés.

Donat que cap de les disposicions legals esmentades en el document anterior han estat derogades ni modificades per la Llei 10/2011, de 29 de desembre, quan aquésta disposa que els béns d’ATL queden adscrits al patrimoni de la Generalitat, queda clar que sols pot afectar a aquells béns, drets o participacions en el finançament i en la titularitat que hagués fet directament la Generalitat, que hagués rebut en traspàs de l’Estat, o que hagués executat o aprovat l’Agència Catalana de l’Aigua o la mateixa empresa pública ATL amb càrrec a fons propis.

Però entre els elements inclosos dins el perímetre del contracte s’hi troben instal·lacions que Ajuntaments i d’altres ens locals van finançar o que són de la seva titularitat o bé van finançar directament aportant un percentatge del seu import, normalment del 50%. No estem parlant pas d’aportacions petites, per exemple la xarxa d’abastament a les comarques de l’Alt Penedès i del Garraf es va executar en dues fases, la primera amb un pressupost de 14.418 milions d’euros i fou finançada al 50% per Aigües Ter Llobregat i la Junta d’Aigües i la segona, amb un cost de 34.047 milions d’euros fou finançada al 50% per la Mancomunitat Penedès – Garraf i la Junta d’Aigües.

Aquí podeu trobar un resum dels acords i argumentacions preses pels diferents plens en contra de la privatització d’ATL i en defensa dels interessos municipals.

Així des de la Plataforma Aigua és Vida animem a tots els municipis i consells comarcals a defensar els seus drets, les seves competències i interessos patrimonials. A seguir els passos de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès. Al respecte demanem als Ajuntaments a posar-se en contacte amb Aigua és vida per coordinar accions legals de forma col·lectiva, com pot ser el Requeriment previ que volen impulsar els Ajuntaments esmentats.